Subscribe to RSS feed

duminică, 4 octombrie 2009

Asasinul Mihaelei Runceanu, graţiat „pe pile“ de Ion Iliescu

(Sursa: ziarul Curentul)

"Paradoxal, dar aproape ca iti vine sa-l invidiezi pe un om care a ucis cu bestialitate o tanara artista aflata pe culmile gloriei, Mihaela Runceanu. Criminalul Daniel Stefănescu provine dintr-o familie de oameni influenti din perioada regimului ceausist, ceea ce i-a adus în ultima instanta libertatea. Tatal lui Stefanescu era director în Ministerul Petrolului, iar mama, profesoara la Facultatea de Petrol si Gaze. Faceau parte din elita. Aceeasi din care facea parte si Ion Iliescu, cel care l-a gratiat 'din greseala'. Caci Stefănescu ar fi trebuit sa faca 25 de ani de inchisoare, dar a facut doar 17.
Mihaela Runceanu, una din cele mai bune voci a vremii sale, a fost ucisa la 1 noiembrie 1988, de Daniel Cozmin Stefanescu, furnizorul ei de casete video. Ucigasul a sugrumat-o, insa, pentru ca se incapatana sa traiasca, a stropit cu benzina si a incendiat casa. Presupusul motiv al crimei: jaful. Avand o amanta mai mare cu cativa ani si cu un copil, care ii tot reprosa ca s-a cam saturat sa-l intretina si pe el, Stefanescu a avut o singură idee: sa o omoare pe artista pentru cateva obiecte pe care le detinea în garsoniera ei. A fost prins la scurt timp si condamnat la 25 de ani de închisoare. Si-a recunoscut vina, dar a declarat ca nu ii pare rau ca a asasinat-o. Stefanescu era un privilegiat al sortii, intr-o perioada in care romanii nu cunosteau decat neajunsurile. Tatal sau era director în Ministerul Petrolului, iar mama, profesoara la Facultatea de Petrol si Gaze, ceea ce-i plasa în patura superioara a regimului ceausist. Relatiile pe care parintii lui le aveau in mediile comuniste l-au scapat initial de bataile crunte pe care i le promisesera militienii atunci cand l-au avut in maini. Parintii l-au mutat din arestul Militiei Capitalei - unde ar fi putut avea probleme cu gardienii - in cel al Parchetului. In 2004, Daniel Stefanescu a fost gratiat de presedintele Ion Iliescu, el făcand parte atunci din „lotul Miron Cozma“. Cu toate astea, criminalul a fost eliberat doi ani mai tarziu din cauza unor vicii de procedura. A facut în total 17 ani de puscarie. La 20 de ani de la uciderea cu bestialitate a Mihaelei Runceanu, ucigasul este invitat la televiziuni si este intrebat cum a omorat-o pe artista. Televiziunile fac raiting, ucigasul ajunge vedeta. Poate, in curand va ajunge erou si va deveni un model demn de urmat pentru tinerii nostri.

Ucigaşii lui Luchian Mihalea nu au avut pile... ei înfundă puşcăria


In timp ce Stefanescu apare la televizor si povesteste cu nonsalanta despre crima pe care a comis-o acum 20 de ani, ucigasii lui Ioan Luchian Mihalea, un alt tånăr artist indragit, infunda puscaria de la Giurgiu. (...) Tribunalul Bucuresti i-a condamnat pe criminali la cate 25 de ani de închisoare, dar Curtea de Apel Bucureşti a casat sentinta si a dispus condamnarea lor la detentie pe viata. Ambii au negat crima. In cazul lui Mihalea s-a facut dreptate. Pentru ca ucigasii lui nu au avut pile sus puse!!!" (Articol scris de Andreea Anghel)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails